
Sanne van der Ent
Sanne heeft een zeer brede ervaring als directeur, projectmanager, trainer en zelfstandig (wijk)verpleegkundige. Daarnaast is zij, door V&VN, opgeleid tot procesbegeleider intercollegiale toetsing. Ze is gespecialiseerd in kwaliteitszorg, coachen van zorgverleners én leiderschap. Ze levert bijdragen aan het professionaliseringsproces van zorgaanbieders middels opstellen kwaliteitsbeleid (o.a. medicatieveiligheid) en kennisoverdracht. Door de combinatie van bestuurlijke ervaring, projectwerkzaamheden en activiteiten binnen het primair proces is ze bij uitstek in staat te ondersteunen bij leren en verbeteren van kwaliteit.

Milanda Koopman
Milanda is coachend (wijk)verpleegkundige volgens de principes van Triple aim (het gelijktijdig realiseren van de volgende drie doelstellingen: Het verbeteren van de ervaren kwaliteit van zorg. Het verbeteren van de gezondheid van een gedefinieerde populatie. Het verlagen van de kosten per hoofd van de bevolking). Zij is met name inzetbaar binnen projectmatige en adviserende rollen in & dichtbij de uitvoerende zorg. Haar ervaring ligt vooral op het gebied van het coördineren, managen en organiseren van zorg. Daarnaast heeft zij de Master of Science Verplegingswetenschappen afgerond. Hierdoor is zij zeer goed in staat om kennis gebaseerd op onderzoek te verbinden aan de realiteit van de verpleegkundige praktijk. Haar specialisaties zijn het ‘classificatiesysteem Omaha System’ en ‘procesbegeleiding intercollegiale toetsing’.

De Wijkzorg Academie is een maatschap van Sanne van der Ent en Milanda Koopman.
Wij zijn vanuit de Wijkzorg Academie beiden inzetbaar op alle werkzaamheden die liggen binnen het deskundigheidsgebied van de (wijk)verpleegkundige zoals beschreven in het expertisegebied wijkverpleegkundige.
Binnen de Wijkzorg Academie zijn wij gespecialiseerd in de drie voor een wijkverpleegkundige essentiële competenties te weten overstijgend denken, klinisch redeneren en reflecterend vermogen. Wij zijn daarbij experts in intercollegiale consultatie. Wij inspireren zorgverleners om kritisch te kijken naar hun vak, zodat zij succesvol en met plezier steeds verder kunnen professionaliseren.
Door het begeleiden van (het proces van) intercollegiale consultatie en geven van trainingen helpen wij zorgprofessionals met:
- Het bewaken van de structuur tijdens (werk)besprekingen
- Het methodisch werken
- Het reflecteren op de eigen beroepsuitoefening via een vaste systematiek (=intercollegiale toetsing)
- Het reflecteren op het eigen handelen en denken via een vaste systematiek (=intervisie)
- Het tonen en vergroten van persoonlijk/professioneel leiderschap
- Het verbeteren van kwaliteit en veiligheid op de werkvloer.
Trainingen kunnen op locatie gegeven worden, digitaal of op een centrale plek in het land.
Wij werken samen met:

Meindert Pelkmans heeft zich aan de Wijkzorg Academie en Wijkzorg Advies verbonden als projectmanager.
Meindert is al bijna 3 decennia werkzaam in de ouderenzorg.
De reis begon als wijkverpleegkundige waar zijn empathie en sociale vaardigheden verfijnde. In de loop der jaren is hij overgestapt naar leidinggevende functies, gedreven door een toewijding om de kwaliteit van zorg te verbeteren en een cultuur van verpleegkundige/verzorgend leiderschap en innovatie te bevorderen op een zo simpel mogelijke wijze.
Gedurende zijn carrière heeft hij het voorrecht gehad om diverse teams en afdelingen te leiden bij verandering. Zijn leiderschapsfilosofie draait om samenwerking, empowerment en continue verbetering. Hij gelooft sterk in het creëren van een ondersteunende omgeving waarin elk teamlid zich gewaardeerd voelt, gehoord wordt en geïnspireerd wordt om zijn beste bijdrage te leveren.
Een van de bepalende aspecten van zijn carrière is de rol als verandercoach, waarbij hij initiatieven heb geleid om de patiëntgerichte zorg en medewerkerstevredenheid van teams te verbeteren. Door middel van coaching, training en mentorschap heeft hij teams begeleid bij het omarmen van verandering, het grijpen van kansen en het leveren van goed en plezierig werk.

Met ingang van 2023 is Margreet de Jong Procesbegeleider Intercollegiale Toetsing binnen de Wijkzorg Academie. Hieronder stelt zij zichzelf aan u voor.
“Sinds 1984 ben ik werkzaam in de gezondheidszorg. Na mijn Inservice opleiding A heb ik de MGZ (Maatschappelijke Gezondheidszorg) opleiding gevolgd aan de Haagse Hogeschool. De wijkverpleging heeft mij niet meer los gelaten. Via de VO opleiding Management , Organisatie en beleid heb ik heel wat jaren als manager in de thuiszorg gewerkt. Op het raakvlak van de uitvoering en het hogere kader, met altijd de mens als centrale uitgangspunt. In 2015 vond er een kanteling plaats in de wijkverpleging, de teams werden zelfsturend en de indicatiestelling kwam weer terug bij de wijkverpleegkundige. Ik heb ervoor gekozen om als zelfstandig wijkverpleegkundige aan de slag te gaan omdat indicatiestelling en het zorgproces de kern is van het wijkverpleegkundige beroep. Sindsdien ben ik ZZPer en heb sinds kort een klein contract bij een grote thuiszorginstelling. Mijn expertgebied ligt op het terrein van de Indicatiestelling PGB voor de ZVW.
Daarnaast volg ik de opleiding Integratieve Medicine (IM), die de complementaire zorg integreert in onze huidige gezondheidszorg, waarbij uitgegaan wordt dat alle interventies Evidence based zijn. Ik word dan ook opgeleid tot IM hulpverlener en leefstijlcoach. Preventie krijgt een steeds grotere rol en juist de wijkverpleegkundige is hierin van betekenis!
Met deze opleiding wil ik mijn creatieve kant verder ontwikkelen en ga in oktober starten met de opleiding Creative Coaching.
Bij de Wijkzorgacademie werk ik in opdracht m.b.t. Procesbegeleider Intercollegiale toetsing
Daarnaast denk ik mee in de expertkring indiceren en intercollegiale toetsing van V&VN afdeling Wijkverpleegkundigen”.

Hier kunt u kennismaken met Nicole Arens. Haar werkzaamheden bij de Wijkzorg Academie & Wijkzorg Advies bestaan uit het bijhouden van de Kennisbank en het maken en verzenden van certificaten van trainingen.
“Na enige jaren als praktijkassistente en daarna als tandartsassistente te hebben gewerkt ben ik sinds 2001 werkzaam in een high-care hospice.
Mijn werkzaamheden variëren van de financiële- en zorgadministratie tot het up-to-date houden van het CRM systeem, maar ook het op orde houden van het kwaliteitshandboek.
Het bijhouden van de Kennisbank voor de Wijkzorg Academie sluit hier mooi bij aan. Een mooie tool waar een ieder belangrijke en vakgerichte informatie kan ophalen.
Naast mijn werk in het hospice zet ik mij in als ervaringsdeskundige en coördinator voor CancerConnect. Vanuit CancerConnect bieden ervaringsdeskundigen op professionele wijze mentale en praktische ondersteuning aan mensen die de diagnose (borst)kanker hebben
gekregen. Onlangs ben ik gevraagd om als penningmeester zitting te nemen in het bestuur”.

Caroline Smeets is bij Wijkzorg Academie en Wijkzorg Advies trainer en coach en Procesbegeleider intercollegiale toetsing voor Wijkverpleegkundigen.
“Ik ben Caroline Smeets en ik heb veel ervaring als wijkverpleegkundige. Ik ben van origine opgeleid in het ziekenhuis en doorgegroeid als neurologie verpleegkundige. Daarna heb ik de acute dienst van de wijkverpleging ontdekt. Dit was voor mij thuiskomen en werk al ruim 13 jaar met veel plezier in deze sector omdat je als HBO opgeleide verpleegkundige een autonoom behandelaar bent binnen het zorgnetwerk en maatwerk kan leveren voor de inwoner in de wijk. Hierin kreeg ik meer inzicht toen ik het ambassadeurtraject heb doorlopen voor de wijkverpleegkundige. Hierdoor heb ik in deze periode een wijkteam opgestart volgens het wijkgericht werken waarna ik binnen de regio Hoeksche Waard kwaliteitsverpleegkundige ben geworden om kwaliteitsverbeteringen met betrekking tot de verpleegkundige cyclus te implementeren. En ik ben indicatiecoach geworden omdat de indicatiestelling weer terug kwam in 2015 bij de wijkverpleegkundigen. Binnen deze rol heb ik veel scholingen georganiseerd, intercollegiale toetsingen begeleid, adviesstukken geschreven en onderzoek gedaan naar de indicatiestelling. Gelijk daaraan ben ik ook fractievoorzitter in de gemeenteraad geweest die zich bezig hield met de drie decentralisaties. Nadat dit ambtstermijn afliep als fractievoorzitter ben ik een masteropleiding gestart aan de Hogeschool Utrecht. Alhier ben ik als praktijkgericht onderzoeker opgeleid in innoveren in zorg en welzijn. Met mijn artikel over ziekenhuiszorg thuis maakte ik ook weer een stapje terug naar het ziekenhuis. Na afronding van mijn masteropleiding kreeg ik de kans om te werken als adviseur wijkverpleging bij de V&VN vanuit het hoofdlijnen akkoord wijkverpleging. Hier veel bezig geweest met indicatiestelling (waarvoor twee grote congressen georganiseerd), de juiste zorg op de juiste plaats, E-health en arbeidsmarkt wijkverpleging (waarvoor een bestuurlijke werkconferentie voorbereid). Tijdens deze loopbaan als adviseur ben ik altijd blijven werken in de directe zorg en actief als PAR-lid. Ik heb heel veel competenties ontwikkeld in deze periode die weer terug wilde nemen naar de dagelijkse praktijk. Daarom ben ik weer gaan innoveren in de directe cliëntenzorg door middel van passende zorg te implementeren bij teams wijkverpleging. Hierbij hebben we verschillende tools ontwikkeld om de zelfredzaamheid en eigen regie van cliënten te vergroten maar ook om te komen van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Hierover geef ik heden ten dag lezingen en ik ga er onderzoek naar doen. Daarnaast ben ik een bevlogen spreker over zaken binnen de verpleegkunde. Ik geef lezingen en workshops over verpleegkundig leiderschap, zeggenschap en beroepstrots maar ook over inhoudelijke thema’s zoals indiceren en het methodische proces. Maar ik leid ook intercollegiale toetsingen omtrent indicatiestelling als procesbegeleider. Ik ben lid van het V&VN platform professionele zeggenschap, afdeling wijkverpleegkundigen V&VN en kartrekker van de expertkring intercollegiale toetsing en indiceren. Ik ben erg verheugd dat ik nu aan de wijkzorgacademie verbonden ben als procesbegeleider intercollegiale toetsing en workshopleider”.















