Intercollegiale Toetsing voor Wijkverpleegkundigen (begeleid)

Intercollegiale toetsing is een vorm van deskundigheidsbevordering waarbij verpleegkundigen systematisch reflecteren op hun professioneel handelen. Het doel is om de kwaliteit van zorg te verbeteren door ervaringen en theoretische inzichten te delen.

Open aanbod: Begeleide intercollegiale toetsing, bestaande uit 3 online bijeenkomsten (wij werken met MS Teams)

  • groep 3 2025: maandagmiddag 13.30-16.00: 29 september &  27 oktober & 24 november 

Sinds de herijking van het normenkader (december 2024) wordt intercollegiale toetsing genoemd onder norm 2: “De verpleegkundige neemt minimaal driemaal per jaar aantoonbaar deel aan intercollegiale toetsing met als onderwerp indicatiestelling Zvw. De verpleegkundige brengt minimaal eenmaal per jaar een eigen indicatie in voor intercollegiale toetsing.”

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) verplicht een zorgverlener daarnaast om minimaal 1 keer per jaar te reflecteren met beroepsgenoten. Zorgverzekeraars hebben deze voorwaarde daarom opgenomen in hun inkoopeisen. Het dient een overleg te zijn met knelpunten en/of leerpunten waarbij men van elkaar leert en waarvan een verslag wordt gemaakt. Intercollegiale toetsing is zo’n reflectiemoment.

Wat ga je doen?

Tijdens intercollegiale toetsing breng je een anamnese met een daarbij behorend zorgplan in. Met elkaar bekijken we of jouw zorgplan is onderbouwd met verpleegkundige interventies die passen bij een ziektebeeld of verpleegprobleem (klinisch redeneren) en of jouw zorgplan voldoet aan kwaliteitseisen en de geldende wet en regelgeving (professionele standaard). Dankzij de begeleiding van twee procesbegeleiders leer je hoe je deze toetsing zo kunt uitvoeren dat er zeker aan deskundigheidsbevordering gedaan zal worden.

Doelstelling:

Het doel van intercollegiaal toetsen is het vergroten van de kwaliteit van het (eigen) professioneel handelen; zowel jij als jouw cliënten profiteren hiervan. De procesbegeleiders zorgen voor een objectieve blik en geven constructieve feedback, wat helpt om blinde vlekken te identificeren en een gebalanceerde beoordeling te waarborgen. Na deelname heb je jouw handelen kritisch beschouwd vanuit (eigen en andermans) ervaringen en theoretische inzichten.

Niveau en gewenste voorkennis:

Wijkverpleegkundigen, die zich bezighouden met indiceren en organiseren van verpleging en verzorging in de thuisomgeving.

Over de procesbegeleiders:

De bijeenkomsten worden begeleid door Sanne van der Ent, Milanda Koopman en/of Margreet de Jong. Sanne, Milanda en Margreet hebben ruime ervaring als wijkverpleegkundige/ procesbegeleider/ trainer en geven graag hun opgedane kennis en praktijkervaring door.

Studiebelasting/accreditatie:

De intercollegiale toetsing bestaat uit een uitleg over intercollegiale consultatie (1 uur) en daarop volgend drie (digitale) bijeenkomsten van 2,5 uur. (totaal investering: 1 uur kick-off presentatie, 7,5 uur bij elkaar komen en ongeveer 3,5 uur voorbereiding).

Zonder de meerwaarde van de senior procesbegeleiders van de Wijkzorg Academie valt intercollegiale toetsing meestal onder ODA-punten.

Voor deze bijeenkomsten ontvang je 7 accreditatiepunten bij het kwaliteitsregister V&V & deskundigheidsgebied Wijkverpleegkundigen.

Groepsgrootte:

Omdat de interactie in de groep de basis is, van het “van en met elkaar” leren, bestaat de groep uit 5 á 6 deelnemers onder supervisie van twee senior procesbegeleiders. Onze ervaring is dat er zo voldoende persoonlijke aandacht voor de deelnemers is en op die wijze wordt het leereffect zo groot mogelijk. De procesbegeleiders faciliteren discussies en zorgen ervoor dat alle relevante punten aan bod komen, wat leidt tot diepgaandere en meer waardevolle gesprekken.

Locatie:

Het betreft drie bijeenkomsten, op vaste tijdstippen, onder begeleiding van twee procesbegeleiders. De bijeenkomsten kunnen naar wens op locatie of online georganiseerd worden. De open inschrijving betreft hier online bijeenkomsten.

Kosten:

Deelname aan de intercollegiale toetsing, waarbij iedere deelnemer aan de beurt zal komen om een casus in te brengen, kost p.p. € 425,00,- en is vrijgesteld van BTW.

 Je kunt ons vanzelfsprekend ook bellen of het contactformulier invullen.

Direct aanmelden open inschrijving

Intercollegiale Toetsing voor Wijkverpleegkundigen (begeleid)

Kosten: €425

(vrijgesteld van BTW)

Coöperatieleden van “De Zorgprofessional” kunnen 50% van de deelnamekosten declareren. Meer informatie hierover in de regiobijeenkomsten van De Zorgprofessional.